Aftrapconcert A-orkest en slagwerkgroep Excelsior op 30 oktober

Aftrapconcert A-orkest en slagwerkgroep Excelsior op 30 oktober

Eerste concert in ruim anderhalf jaar

Aftrapconcert A-orkest en slagwerkgroep Excelsior op 30 oktober

Het moet begin maart 2020 zijn geweest dat het A-orkest van harmonie Excelsior voor het laatst van zich kon laten horen. Sinds dat laatste, feestelijke carnavalsconcert in de grote kerk bleef het lang stil. Veel te lang. De reden hoeven we u niet uit te leggen. In anderhalf jaar ging het van ‘niet repeteren’, naar ‘repeteren in groepen’, om vervolgens weer terug te gaan naar ‘niet repeteren’. Uiteindelijk, nét voor de zomervakantie was het weer mogelijk om als heel orkest samen te kunnen spelen. Dat was voor de muzikanten zeker even wennen, maar voelde o zo goed.

Voor de slagwerkgroep was de situatie niet anders. Ook zij hebben lang moeten wachten om de instrumenten weer gezamenlijk te kunnen bespelen. Met het 40-jarige jubileum van diezelfde slagwerkgroep in 2022 is er genoeg om naar uit te kijken.

Hoogste tijd dus om muziek weer te laten klinken. Eerste stop: op 30 oktober met een ‘thuisconcert’ in het eigen verenigingsgebouw D’n Dörpel. 

Slagwerkgroep
Het eerste deel van het concert is aan de slagwerkgroep, onder leiding van Chris Leenders en – sinds kort ook- Rens Rutten. In het programma van vijf stukken zal geen slagwerkinstrument onberoerd blijven. Speciale aandacht gaat uit naar Jacob van Eijk op de marimba in ‘Wave Concerto’, en naar Roel Sauer die zich op datzelfde instrument als solist waagt aan het bekende ‘Czardas’ van Monti. Ook kent het programma een première: de compositie ‘Scanda’ werd geschreven door eigen lid Maarten Mols. Hij schreef het stuk tijdens zijn fietstocht van Gemert naar Malmö.

A-orkest
Na een korte pauze zal het A-orkest van Excelsior optreden onder leiding van Stijn Rutten. Met de uitbundige opening ‘Ross Roy’ viert het orkest de terugkeer naar het podium. Gevolgd door ‘The Lost Castle’ waar op filmmuziek-achtige manier het verhaal van een -u raadt het al- verloren geraakt kasteel wordt neergezet. In Classical Mashup doet het orkest een ’62-in-1’tje’ met zeker 62 bekende klassieke thema’s in één mashup. Dat schiet lekker op. Het bij autosportfans bekende ‘F1-theme’ én het Ellington-achtige swing ‘Jitterbug’ maken een einde aan het eerste optreden van Excelsior in heel lange tijd.

Gratis entree
Benieuwd naar hoe een live orkest ook al weer klonk? Of hoe u het geluid van slagwerk niet alleen kon horen, maar ook kon voelen? U bent van harte welkom op 30 oktober in D’n Dörpel aan de Vondellaan 53 in Gemert. Aanvang van het concert is 20.00 uur. De entree is gratis. Vanwege de coronamaatregelen dienen bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) te laten zien.