In samenwerking met Conservatoriumstudenten Codarts Rotterdam organiseert Slagwerkgroep Excelsior Gemert een nieuw slagwerkconcert.

Onder leiding van Chris Leenders bieden beide groepen een zeer gevarieerd programma met slagwerkmuziek op hoog niveau aan.
Gastvioliste Renee Vogels zal, begeleid door Slagwerkgroep Excelsior Gemert, met prachtige muziek van Astor Piazolla een extra element toevoegen.  Verder zijn er gastoptredens van Jacob van Eijk (beide concerten) en Alex Mols (alléén 15:00 uur)
De Codarts-studenten komen uit Bulgarije, Turkije, Taiwan, Japan, Spanje en Portugal. Deze aankomende beroepsmusici spelen in verschillende samenstellingen.

Het TOPconcert SLAGwerk vindt plaats op zondag 3 juni, aanvang 11.00 uur (extra voorstelling) én 15.00 uur in Harmoniezaal d’n Dörpel, Vondellaan 53 te Gemert.

LET OP: de voorstelling van 15.00 uur is uitverkocht. Er zijn alleen nog kaarten te reserveren voor de voorstelling van 11.00 uur.

 

DE ARTIESTEN

Slagwerkgroep Excelsior Gemert
Al meer dan 35 jaar verrast deze groep de toeschouwers met slagwerkmuziek uit allerlei stijlen. Onder leiding van Chris Leenders wordt op hoog niveau gemusiceerd. De groep werd ooit Nederlands kampioen, verschillende leden wonnen zowel solistisch als in wisselende ensembles concoursen. En meerdere leden gooiden met marimba of multi percussie hoge ogen op het Prinses Christina Concours.
Bij dit TOPconcert staan de melodische instrumenten marimba en vibrafoon centraal. Maar er is meer. Alle leden spelen hun hele leven al op trommels, maar dit keer zijn de vellen van de ketels verwijderd. De groep speelt een werk waarbij bewezen wordt dat je met losse vellen verrassend gevarieerde ritmes, klanken en samenspel kunt produceren. Leuk om naar te luisteren én om naar te kijken.

 

Conservatoriumstudenten Codarts Rotterdam
Met tal van prijswinnaars op diverse concoursen en topslagwerkers die in Europa bij gerenommeerde orkesten werken, heeft het Rotterdams Conservatorium internationaal faam gemaakt. Specialisten op handpercussie, marimba, hedendaagse muziek, theatermuziek, orkestslagwerk en drums zijn verbonden als docent. Iedere klassieke student krijgt les van alle docenten. De docenten verbonden aan Codarts Rotterdams Conservatorium voor klassiek slagwerk zijn: Murk Jiskoot, Hans Leenders, René Spierings, Ramon Lormans, Vincent Houdijk en Chris Leenders.
Het slagwerkensemble van Codarts concerteert al decennialang op hoog niveau, onder meer door Arie van Beek, Jos van der Sijde en Hans Leenders. Hoogtepunten waren onder meer een tournee door de Verenigde Staten en Zuid-Europa en diverse concerten tijdens het Microtonal Festival te Londen, het Centre George de Pompidou te Parijs, de P.A.S. convention in Ohio en tijdens de Ferienkurze für neue Musik in Darmstadt. De tien studenten die naar Gemert komen (8 heren, 2 dames) zijn afkomstig uit Bulgarije, Turkije, Taiwan, Japan, Spanje en Portugal.

Renee Vogels – viool
In een muzikaal Gemerts gezin begon Renee Vogels (1998) al op 6-jarige leeftijd met viool. Hetvoorspelen—veelal samen met haar moeder op piano—startte in de huiskamer voor familie, maar groeide uit tot concerten en concoursen. In 2010 won Renee de eerste prijs op de Jeune Dominique, een muziekwedstrijd in Venlo.
Tot het einde van het gymnasium was de viool altijd een constante factor in Renee’s leven, samen met één van haar andere passies: dans. Na veel orkest-, musical-, dans-en theaterproducties in de hobbysfeer besloot Renee de viool een prominentere rol in haar leven te laten spelen. Momenteel studeert ze Liberal Arts & Sciences aan University College Roosevelt in Middelburg. Daar combineert ze twee uiteenliggende studierichtingen, musicologie en hersenwetenschap, met vioollessen aan conservatorium Codarts Rotterdam.
Tijdens dit concert speelt Renee twee prachtige werken van Astor Piazolla: het gevoelige Milonga del Ángel en het energieke La Muerte del Ángel, allebei onder begeleiding van Slagwerkgroep Excelsior.

Alex Mols – slagwerk (alléén om 15:00 uur)
Slagwerk werd hem in opnieuw een Gemerts muzikaal gezin een beetje met de pap(a)lepel ingegeven. Als lid van Excelsior speelde hij bij jeugdorkest, A-orkest, jeugdslagwerkgroep en slagwerkgroep. Hij behaalde meerdere prijzen op solistenconcoursen. Met vriend en slagwerkmaatje Luuk van Rossum vormde hij jarenlang een roemrucht duo, waarbij de doldwaze improvisaties ‘Luxaflexhibition’ in binnen- en buitenland enorm op de lachspieren werkten. Tegenwoordig leeft hij zich op slagwerkgebied als drummer uit in de progmetalband Cambrian, waarmee hij in 2017 het eerste album Point of Origin opnam.
Tijdens dit concert treedt Alex samen met papa Maarten op in het virtuoze samenspelduet As One op trommels en marimba. Dit klinkt alléén ’s middags (15:00 uur), omdat Alex ’s morgens verhinderd is.

 

Jacob van Eijk – slagwerk
Jacob van Eijk (1998) heeft één jaar de Sweelinck Academie aan het Convervatorium van Amsterdam gevolgd. Tegenwoordig heeft Jacob slagwerkles van Chris Leenders. Daarnaast heeft hij nog drumles van Patrick Eijdems. Op dit moment studeert Jacob ICT & Technology aan het Fontys in Eindhoven. Jacob werd acht keer Nederlands Kampioen bij de Verenigde Nederlandse Muziekbonden. In 2015 zelfs met 98 van de 100 te behalen punten. Hij behaalde prijzen bij het Prinses Christina Concours in ’s-Hertogenbosch en Den Haag, het Jeune Dominiqueconcours in Venlo en het Archipelconcours in Eindhoven. Als prijs mocht hij lessen volgen bij tal van gerenommeerde slagwerkers.
Jacob had al diverse tv-optredens: bij Het Kinderprinsengrachtconcert in 2012 van de AVRO, bij Vrije Geluiden van de VPRO, bij De Tiende van Tijl van de AVROTROS en drie maal in De Zandtovenaar van de KRO. In Gemert speelt Jacob de marimbasolo Attraction van Emmanuel Séjourné.